Tweede trimester


Week 14

De bewegingen van de baby worden steeds soepeler en meer gecoördineerd, de tenen en vingers kunnen namelijk al aangestuurd worden. En ook de gezichtsspieren worden door invloed van hersenimpulsen getraind. Naast hoofdhaar en wenkbrauwen krijgt de baby over het gehele lichaam donshaartjes, deze blijven zitten totdat het laagje babyvet voldoende is om de kleine warm te houden. De baby is nu gemiddeld 8,7 centimeter groot en weegt gemiddeld 43 gram.

 

Wij hebben deze week nog een paar lekkere dagen in Tenerife gehad, we zijn er even tien dagen tussenuit geweest en hebben heel bewust in deze vakantie genoten. Normaliter vliegen we altijd van hot naar her en zijn we de hele dag druk bezig, maar zoals eerder gezegd hebben we ervoor gezorgd dat we deze vakantie ook gerelaxt hebben… heerlijk! 


Week 15

De oren van de baby verplaatsen zich van de nek naar de zijkant van het hoofd. Hier zijn de ogen net weg, deze verplaatsen zich naar de voorzijde van het gezicht. Ook beginnen nu de smaakpapillen zich te ontwikkelen. De baby is druk aan het oefenen met adembewegingen, zuigen en slikken en ook alle gewrichten en ledematen kan de baby nu bewegen. De baby is gemiddeld 10,1 centimeter lang en weegt gemiddeld 70 gram.

   

Deze week zijn we weer op controle geweest bij de verloskundige, dit blijkt ook meteen de laatste keer geweest te zijn, want vanaf nu zal ik onder controle staan bij een gynaecoloog. Mijn BMI blijkt net te hoog te zijn en dan wordt de zwangerschap als risicovol beschouwt, ik zal dus ook in het ziekenhuis moeten bevallen. Toen het net verteld werd had ik hier wel heel veel moeite mee, ik heb het helemaal niet op doktoren, grote gezelschappen (lees hordes verpleegsters) en het steriele (lees kille) van het ziekenhuis. Ik wilde heel graag in mijn eigen vertrouwde omgeving bevallen met William, de verloskundige en kraamhulp en verder niemand erbij…. rust dat wilde ik! Toen ik het eenmaal wat verwerkt had zag ik ook zeker wel de voordelen van in het ziekenhuis bevallen en ik heb me voorgenomen dat ik tijdens het bespreken van het geboorteplan (rond week 34) heel duidelijk maak wat mijn wensen zijn. Deze week ook leuk nieuws: we beginnen langzaamaan aan de kinderkamer, eerst beginnen met puinruimen en dan kunnen we er tegen aan. 


Week 16

De oren van de baby krijgen deze week ook kleine botjes waardoor er geluid geregistreerd kan worden, het gehoor begint dus te werken maar de baby kan de geluiden nog niet interpreteren. De oogleden van de baby zitten nog dicht maar de ogen kunnen al wel licht opmerken. De baby is nu gemiddeld 11, 6 centimeter lang en weegt gemiddeld 100 gram.

 

Met de zwangerschapskwaaltjes valt het weer erg mee, de moeheid begint weg te trekken en ook de misselijkheid is een stuk minder. Ik merk wel dat het trap lopen nog steeds mijn batterij flink leeg trekt en bij lange afstanden wandelen begint mijn bekken te protesteren, maar hier is nog steeds erg goed mee om te gaan. Deze week heb ik flink geshopt voor de kleine, dit vind ik van de ene kant zo leuk om te doen en van de andere kant ben ik er nog steeds een beetje huiverig voor. Hoewel ik weet dat ik de meest riskante periode achter de rug heb ben ik nog steeds bang dat het mis gaat, ik houd me maar voor dat het bij elke afspraak bij de verloskundige en bij elke echo nog goed nieuws is geweest, dus af en toe een leuk shirtje kopen mag best! Af en toe heb ik ook het gevoel dat ik heel zachtjes in mijn buik wat geborrel voel.. zou het de kleine zijn???


Week 17

De baby begint vanaf deze week babyvet aan te maken wat hem of haar gedurende de zwangerschap (en natuurlijk ook daarna) lekker warm houd. De botten veranderen nog steeds van kraakbeen naar bot (calcificeren) en de navelstreng wordt steeds dikker en sterker. Ook ontwikkelen de zweetklieren zich deze week. De baby is nu gemiddeld 13 centimeter lang en weegt gemiddeld 140 gram.

   

Helaas zet deze week de pijn aan mijn bekken en stuitje door, inmiddels ben ik erachter dat ik gewoon veel te veel van mijn lichaam heb gevraagd. Naast veel te lange afstanden te hebben gelopen, heb ik namelijk ook een muur in de babykamer geverfd waarbij ik steeds trap op en trap af moest en gewoon heel ongelukkig op dat ding stond. Vanaf nu mag William het zware werk weer doen, ik geef de kwasten en rollers wel aan. Gelukkig ben ik deze week wel helemaal klaar met het opknappen van de meubeltjes voor de babykamer, die hebben allemaal een nieuwe verflaag (niet schadelijke kalkverf en vernis) gehad. En ook heb ik deze week de laatste kratten van moeders voor moeders in mogen leveren, ik heb het met heel veel plezier gedaan, maar ik ben ook zo blij dat ik weer gewoon normaal op de wc kan zitten :). 


Week 18

De baby is ook deze week weer flink aan het trainen en van trainen wordt je moe, vanaf deze week kan de baby dat laten zien door te gapen. Het zenuwstelsel is zich druk aan het ontwikkelen, de zenuwen worden bedekt door een stof die myeline heet. Deze stof zorgt ervoor dat boodschappen veel sneller doorgegeven kunnen worden. In de hersenen beginnen de verschillende zintuigen, zoals zicht, gehoor, reuk, smaak en tast zich te ontwikkelen. De baby is nu gemiddeld 14,2 centimeter lang en weegt gemiddeld 190 gram.

 

Deze week heeft de pijn aan mijn bekken zijn hoogtepunt bereikt, het is af en toe net of er aan beide kanten met een mes ingestoken wordt. Daardoor wordt ik wel gedwongen om het rustiger aan te gaan doen en gelukkig krijg ik genoeg hulp zodat ik het los kan laten. Deze vrijdag ben ik al weer 30 jaar oud geworden en hadden we de eerste afspraak met de gynaecoloog. Gelukkig heb is het degene geworden die de verloskundige me had geadviseerd en ik moet zeggen, het is een hele leuke vrouw. Ze is heel nuchter en betrokken en gelukkig helemaal niet zoals alle andere doktoren die ik in de loop der jaren mee heb gemaakt. We kregen tijdens deze afspraak even een snelle echo en alles zag er weer goed uit, de kleine zwaaide zelfs naar me. Dat was het mooiste verjaardagscadeau wat ik ooit heb gehad. 


Week 19

Vanaf deze week begint zich een witte, vettige substantie op de huid van de baby te vormen. Dit wordt ook wel vernix caseosa genoemd en het bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie welke wordt uitgescheiden door de klieren. Dit beschermd de huid tegen de schadelijke invloeden die het vruchtwater kan hebben. De baby krijgt vanaf deze week steeds meer controle over zijn of haar bewegingen omdat er neuronen (verbindingen) zitten tussen de hersenen en de spieren. De baby is nu gemiddeld 15,2 centimeter lang (van het topje van het hoofd tot het stuitje) en weegt gemiddeld 240 gram.

 

Deze week gaat het weer een stuk beter met mijn bekken, het is me zelfs gelukt om op mijn dooie gemak de kermis in Tilburg over te lopen. Deze week hebben we nog een hele leuke gadget binnengekregen, namelijk een doppler. Dit is apparaat werkt hetzelfde als het apparaat wat de verloskundige gebruikt om naar de hartslag van de baby te luisteren, bij reviews heb ik het over de voor- en nadelen van dit apparaat. Natuurlijk wilde ik het meteen uitgeproberen en hebben we een minuutje naar de hartslag van de kleine geluisterd, echt magisch om te horen!


Week 20

De baby gaat lekker door met groeien en bewegen. Ook gaat de kleine steeds meer vruchtwater inslikken, hierdoor wordt het spijsverteringskanaal al getraind. Het opgedronken vruchtwater wordt weer uitgeplast en wordt ook gebruikt voor het aanmaken van meconium, dit is de eerste zwarte en kleverige ontlasting als de baby geboren is. De baby is gemiddeld 25,6 centimeter (van het topje van het hoofd tot en met de voetjes) lang en weegt gemiddeld 300 gram.

 

De zwangerschapskwaaltjes vallen als vanouds weer mee, zo lang ik er maar aan denk om rustig aan te doen. Als het zo de rest van mijn zwangerschap blijft dan teken ik ervoor! Deze week weinig nieuws over mezelf maar wel nieuws over mijn man, William is deze week namelijk 34 jaar geworden!!! We hebben het lekker in besloten kring gevierd door te bakplaten (zoals wij dat hier zeggen :D). 


Week 21

De baby slaapt ongeveer 12 tot 14 uur per dag, doordat je door de dag heen beweegt wordt de kleine in slaap gewiegd. Ga je rustig op de bank zitten of op bed liggen dan gaat de baby bewegen. Het kan zijn dat de baby de hik krijgt, dit is waar te nemen als schokkerige bewegingen in de buik. Dit is een goede training voor de longen zodat deze meteen gaan werken als de baby geboren is. Ook krijgt de baby steeds meer babyvet, wat hem of haar lekker warm houd. De baby is gemiddeld 26,7 centimeter lang en weegt gemiddeld 360 gram.

 

Deze week hebben we de 20 weken echo gehad en dat vonden William en ik stiekem toch wel een beetje heel erg spannend. William liet de dagen voor de echo niet veel los wat hij ervan dacht en of hij er überhaupt mee bezig was, maar ik merkte aan mezelf dat ik er toch wel veel mee bezig was. En eigenlijk helemaal niet waar ik dacht dat ik mee bezig zou zijn, wordt het een jongen of een meisje. Hier is de 20 weken echo niet voor bedoeld maar vaak wordt dan, mits de ouders het willen weten, het geslacht van de kleine onthuld. Ik was er heel erg mee bezig of de kleine wel gezond zou zijn, geen hazenlip of open ruggetje zou hebben, of de kleine groot genoeg zou zijn enzovoorts. Het was zo donderdag en gelukkig hadden we de afspraak al om 8.45 uur anders had ik de hele dag naar de wc kunnen gaan van de zenuwen. Maar gelukkig, alles was in orde! De groei was goed, geen hazenlip of open ruggetje, alle organen waren aanwezig en functioneerde naar behoren. En toen kwam de vraag: “weten jullie al wat het gaat worden?” “Euh o ja, het geslacht dat kunnen ze zien” dacht ik, ik was het helemaal vergeten. We antwoordden beide nee en na de vraag wat wij dachten dat het ging worden is het geslacht van de kleine aan ons onthuld. En NEE ik ga het nog niet verklappen :). 


Week 22

Deze week begint de baby steeds meer dingen te ontdekken, zo hoort hij of zij het hart van de moeder kloppen en het bloed door het lichaam stromen. Ook begint het aftasten van alles om hem of haar heen, zo wordt de navelstreng vastgehouden en begint de baby zijn of haar gezicht te verkennen. Ook kan de kleine proeven aan het vruchtwater en weet zo wat moeder gegeten heeft. Het gezichtje begint steeds menselijker te worden, zo zijn de wenkbrauwen, oogleden en lippen steeds duidelijker herkenbaar. De baby is nu gemiddeld 27,8 centimeter lang en weegt gemiddeld 430 gram.

 

Deze week hebben we flink wat spulletjes voor de kleine aangeschaft. Zo zijn er van de Baby-Dump een boxkleed, boxzak, twee happy horse knuffeltjes en een billendoekjesdoos binnen gekomen. Later in de week hebben we bij Van Asten nog een happy horse muziek knuffel gehaald. Ook had ik deze week een afspraak bij de anesthesist, jeetje wat was dat een bliksembezoek! Zoals altijd wordt je natuurlijk minimaal een kwartier te laat binnen geroepen en de goede man had zijn verhaal al gedaan voordat William en ik plaats konden nemen. Omdat ik fors ben is de vraag maar of ik een ruggenprik kon krijgen werd er gesteld en hij moest even aan mijn rug voelen. Na flink wat gepor (wat weer lekker een blauwe plek werd) werd er geconstateerd dat het geen probleem moest zijn. En we werden al weer bijna de deur gewezen, er kon nog net plichtmatig “of heeft u nog vragen?” eraf. Natuurlijk heb ik nog vragen! Gelukkig werd daar wel de tijd voor genomen, maar of ik nu echt iets wijzer ben geworden?! We gaan begin september naar een voorlichtingsavond in het ziekenhuis,  ik probeer het daar nog wel een keer :). 


Week 23

Het gehoor van de baby is nu zo goed ontwikkeld dat, naast het ruisen van het bloed of het kloppen van het hart van de moeder, ook harde geluiden van buiten goed opgepikt worden. Wordt de baby vaak blootgesteld aan hetzelfde geluid dan leert hij of zij dit te herkennen. Het kan dus zo maar zijn dat een liedje wat tijdens de zwangerschap veel gespeeld wordt de baby na de geboorte rustig kan krijgen. Ook is het hersengedeelte wat bewegingen waarneemt nu ontwikkeld, de baby kan dus de bewegingen van de moeder voelen. De baby is gemiddeld 28,9 centimeter lang en weegt gemiddeld 501 gram.

 

Een leuk begin van de week! We zijn eindelijk begonnen met het behangen van het kamertje! Mijn moeder en ik zijn er een hele dag mee bezig geweest, maar toch is het erg meegevallen. Ook hebben William en ik wat plintjes gehaald om de muren mooi af te werken. Daarnaast zijn we deze week bij de Ikea geweest om een matrasje, kast en nog wat decoratiemateriaal te halen. Het wordt echt supermooi!


Week 24

Na 24 weken is de baby levensvatbaar, vanaf nu zullen artsen bij een bevalling proberen om de baby in leven te houden. Deze week vind er een grote ontwikkeling in de longen plaats, er worden namelijk vertakkingen van de luchtwegen gevormd en de longen worden klaargestoomd om zich straks na de bevalling te kunnen vullen met lucht. De hersenen groeien snel in deze fase van de zwangerschap en de smaakpapillen blijven zich ontwikkelen. De baarmoeder heeft nu de grootte van een voetbal. De baby is nu gemiddeld 30 centimeter lang en weegt gemiddeld 600 gram.

 

Vanaf deze week voel ik de kleine echt heel veel en goed bewegen. Ik wil het nog geen karatetrappen noemen, maar ze zijn al een stuk merkbaarder dan die zachte aaitjes van een paar weken geleden. Ook voel ik de kleine nu gedurende een paar keer per dag en niet alleen ’s morgens of ’s avonds bij het opstaan en naar bed gaan. Het is de kleine zelfs gelukt om papa een keer mee te laten voelen en dat was een heel erg speciaal moment voor ons! Ook merken we dat de kleine reageert op het muziekknuffeltje wat we gekocht hebben en ook dat is erg leuk om mee te maken. Verder groeit mijn buik lekker door, ik heb merk zelfs dat deze al een beetje in de weg gaat zitten en af en toe wat strak aanvoelt, maar dat heb ik er graag voor over. Ik had deze week ook ineens zo’n zin om de kleertjes uit te zoeken en de commode in te ruimen, daar heb ik onderstaande video van gemaakt. 


Week 25

Vanaf deze week verkleurd de huid van de baby langzaamaan van doorzichtig naar roze van kleur. Dit komt doordat de haarvaten in de huid zich aan het ontwikkelen zijn en zich vullen met bloed. Ook zorgt de aanmaak van onderhuids vetweefsel ervoor dat de huid van de baby glad getrokken wordt en dat hij of zij steeds meer op een baby'tje begint te lijken. Ook is het vanaf deze week vaak mogelijk om de bewegingen van de baby aan de buitenkant van de buik te voelen en bij sommige is het zelfs mogelijk om de bewegingen te zien. Het gehoor is helemaal ontwikkeld en de baby herkent stemmen die hij of zij vaak hoort. De baby is nu gemiddeld 34,6 centimeter lang en weegt nu gemiddeld 660 gram.

 

Ik begin deze week te merken dat ik echt “last” krijg van nesteldrang, hoewel het nog hoogstwaarschijnlijk 15 weken gaat duren voor de kleine er is. Deze week heb ik de kinderwagen onderhanden genomen, alle bekleding die in de wasmachine kon is lekker op 60 graden gewassen. Alleen kwam ik er naderhand achter dat het maar op 30 graden had gemogen … oeps! Gelukkig is er niets gekrompen of iets dergelijks dus daar heb ik veel geluk mee gehad. Deze week zijn we ook naar een informatieavond geweest over bevallen in het ziekenhuis. Na een praatje van ongeveer een uur door een verpleegkundige en een anesthesist zouden we onder het genot van een drankje en een plakje cake rustig over een informatiemarkt kunnen lopen. Nou dat liep wel even anders, ten eerste waren er maar twee kraampjes en ten tweede hebben we welgeteld vijf minuten gehad om alles (lees drank, eten en kennis) naar binnen te werken en toen moesten we al weer verder. Gelukkig had William nog net tijd om twee foldertjes mee te nemen over bevallen in het ziekenhuis en pijnbestrijding tijdens de bevalling (deze foldertjes blijken echt heel handig te zijn en meer informatie te geven dan heel dat praatje van een uur). Daarna mochten we nog even snel een kijkje nemen op de verloskamers en bij het kraamhotel en toen was de avond al weer voorbij.

 

Deze week heb ik helaas wel wat meer zwangerschapskwaaltjes, allereerst begint de zwangerschapsdementie nu echt toe te slaan. Jeetje, ik was altijd al een zeef maar nu is het helemaal knudde! Dus de agenda in mijn telefoon staat vol met zin en onzinzaken die ik niet mag vergeten,  lang leve dat ding! Ook begin ik te merken dat mijn buik nu echt zwaar en vol begint te worden, mijn huid staat strakgespannen en ook mijn buikspieren lijken geen rek meer te hebben. Nog steeds allemaal zaken waar goed mee om te gaan is, maar moet helaas melden dat ik deze week wel één of twee goede baalmomenten erover had. Maar goed, ik weet waar ik het voor doe en ik heb het er nog steeds graag voor over!


Week 26

Na 26 weken zwangerschap beginnen de ogen van de baby open te gaan, er is nog weinig om naar te kijken maar de baby kan dus al wel zien. De hersenen en longen van de baby zijn nog steeds in ontwikkeling. Door het inademen van kleine hoeveelheden vruchtwater is de baby aan zijn of haar longen aan het oefenen. De baby is nu gemiddeld 35,6 centimeter lang en weegt gemiddeld 760 gram.

 

Mijn dikke buik lijkt deze week wat minder door te wegen, geloof me hij zit er nog steeds maar ik kan het weer wat beter handelen. Ik merk wel dat ik soms wat sterretjes zie en wat duizelig ben, dus daar wordt over een paar weken mijn ijzerwaarde voor bepaald. Ook merk ik dat ik wat sneller last krijg van brandend maagzuur, gelukkig heb ik daar al een hele goede oplossing gevonden namelijk rennie! Deze pak ik eentje als ik merk dat het brandend gevoel begint en binnen vijf minuten ben ik van de klachten af, ideaal! Maar na al dat geklaag ook even een leuk nieuwtje! Ik merk vanaf deze week dat de kleine echt mijn hand op begint te zoeken als ik deze op mijn buik leg. Ik voel dan onder mijn hand mijn buik opbollen en hard worden, net of hij of zij er goed voor gaat liggen om gekroeld te worden :). 


Week 27

Deze week is de laatste week van het tweede trimester. De baby blijft de komende weken groeien in lengte maar in verhouding gaat de groei in gewicht een heel stuk harder. Het kan zelfs zo zijn dat de baby nog vier keer zo zwaar wordt als hij of zij nu is, dit komt omdat de baby een steeds dikkere laag onderhuids vetweefsel krijgt. Ook heeft de baby een redelijk vast slaapritme gekregen. In de tijd dat de baby wakker is zijn de ogen open, beweegt de baby en zuigt het op zijn of haar vingers. De baby is gemiddeld 36,6 centimeter lang en weegt gemiddeld 875 gram.

 

Deze week heb ik voor de eerste keer gevoeld dat de kleine, vermoedelijk, de hik heeft, echt heel erg grappig om die schokjes te voelen. Ook ben ik deze week weer op controle in het ziekenhuis geweest, na de controle van mijn gewicht en bloeddruk werd er even snel bijgepraat over eventuele bijzonderheden en werd er een korte echo van de kleine gemaakt. We zijn alle twee weer helemaal goedgekeurd! Een zwangerschapskwaaltje waar ik eigenlijk al een paar weken last van heb is dat ik het gevoel heb dat ik ’s nachts niet echt goed uitrust en dat ik hele levendige dromen en nachtmerries heb, normaal heb ik hier één of twee nachten last van, maar nu is het bijna de hele week. 



Ben je benieuwd naar week 28? Deze vind je bij derde trimester.