Cakesmash taart maken


Benodigdheden:

 

Taart  (+/- 15 centimeter doorsnede):

  • 200 gram FunCakes mix voor biscuit deluxe
  • 3 - 4 eieren (160 gram)
  • 20 milliliter water
  • (olijf)olie om de bakvorm in te smeren

Botercrème:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • vanille-extract (+ eetlepel heet water) of vanille essence
  • roze kleurstof

Decoratie:

  • PME glitter flakes - gold 7g
  • Wilton pearlized sugar 150g - gold
  • gouden kaarsje (AliExpress)

Bak / decoratiebenodigdheden:

  • handmixer of staande mixer
  • PME round cake pan Ø 15 centimeter diameter (of elke andere bakvorm die je fijn vind)
  • oven
  • FunCakes cake board rond Ø 15 centimeter
  • afkoelrek
  • taartzaag of mes
  • paletmes 
  • lepel

Bereidingswijze:

 

Biscuit taart bakken:

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven 160°C).
  • Meng de mix, de eieren en het water en klop het beslag op de hoogste snelheid 7-8 minuten op, daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid na mixen.
  • Vul een ingevette bakvorm (1/2 tot 2/3 vol) en bak de taart gaar in de voorverwarmde oven gedurende 25 - 30 minuten. De taart is gaar als deze veerkrachtig aanvoelt.
  • Het is belangrijk dat je de oven tussentijds NIET opent!
  • Direct na het bakken uit het bakblik halen en laten uitdampen op een rooster.

Botercrème maken:

  • Zorg ook hier dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Klop de boter gedurende een aantal minuten zodat deze een gladde textuur krijgt.
  • Voeg de poedersuiker toe en meng deze door de boter gedurende 2 - 3 minuten.
  • Tip: de poedersuiker gaat heel erg stuiven bij het mixen daarom dek ik mijn staande mixer altijd af met een handdoek en stel de mixer eerst op een laag toerental in en verhoog het zodra de boter de poedersuiker "pakt".
  • Schraap het mengsel van de kom en meng opnieuw gedurende een aantal minuten, herhaal deze stap totdat de poedersuiker en boter helemaal gemengd zijn en het mengsel een witte tot hele lichte gele kleur heeft. 
  • Voeg het vanille-extract toe (als je dit gebruikt voeg dan ook een eetlepel heet water toe) en meng gedurende een aantal minuten.
  • Of voeg de vanille essence toe (hierbij hoef je geen water te gebruiken) en meng een aantal minuten.
  • Voeg een beetje kleurstof toe en meng totdat je een egale massa hebt, herhaal deze stap tot de gewenste kleur is bereikt. 

Vullen, afsmeren en decoreren:

  • Snijd de taart horizontaal in drie gelijke lagen door middel van een taartzaag of lang (brood)mes.
  • Smeer elke laag in met een laagje botercrème en plaats de lagen weer op elkaar.
  • Doe een hoopje botercrème op het cakeboard en plaats de taart hierop. Hiermee voorkom je dat de taart van het cakeboard afglijd.
  • Smeer de buitenkant van de taart af met een crumbcoat, dit is een dun laagje botercrème om de kruimels te vangen en zet de taart een half uurtje in de koelkast.
  • Smeer de taart nogmaals af, maar nu met een laagje van ongeveer een halve centimeter dik. Breng door middel van een paletmes of lepel swirls aan in de botercrème.
  • Besprenkel de taart met de glitter flakes en gekleurde suiker en plaats het kaarsje op de taart.

Veel smash plezier!