Derde trimester


Week 28

Deze week is de eerste week van het laatste trimester, na deze week nog 12 weekjes te gaan! (als het goed is :)) Nadat vorige week de oogjes voor de eerste keer open zijn gegaan kan de baby deze week al knipperen. Het gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als de miljarden neuronen in de hersenen. Ook de ademhaling gaat steeds beter, daarnaast kan de baby nog steeds regelmatig de hik hebben. De spieren en botten worden steeds sterker en het laagje onderhuids vetweefsel blijft groeien. Vanaf deze week komt de baby als hij of zij slaapt ook in de REM slaap, in deze fase droomt de baby. De baby is nu gemiddeld 37,6 centimeter lang en weegt gemiddeld 1005 gram.

 

Deze week hebben we weer wat leuke dingetjes meegemaakt. Misschien het aller-leukste is dat we deze week een pretecho hebben gehad. We zijn hiervoor bij Echowonder in Berkel Enschot geweest, waar we zijn geholpen door een hele aardige en ook zeer kundige echografiste. Samen met de oma’s zijn we bijna een uur binnen geweest waarin we de kleine eens goed hebben kunnen bekijken. Nou ja, na heel wat gymnastiek oefeningen van mijn kant. De kleine lag namelijk de hele tijd met het gezichtje in de placenta of had de handen / voetjes voor het gezicht (zie foto). Dus door bukken, strekken, zitten en verliggen hebben we ze uiteindelijk goed in beeld gekregen. Uiteindelijk zijn we thuis gekomen met negen afgedrukte foto’s, ruim dertig foto’s op een schijfje en een klein half uur aan bewegende beelden. Ook zijn we weer in het kamertje bezig geweest, we zijn al zover gevorderd dat we gewoon al met de “finishing touch” bezig zijn. Deze week hebben we ook de maxi cosi, het autostoeltje en de bevestiging voor in de auto opgehaald.


Week 29

De baby wordt met de week groter en blijft zich ontwikkelen, dit neemt met zich mee dat de baby steeds grotere voedingseisen krijgt. Met name vitamine C, eiwitten, foliumzuur, ijzer en calcium zijn erg belangrijk. De calcium wordt gebruikt om het kraakbeen van de baby om te zetten in botten en in deze fase worden deze sterker en sterker. De schedel blijft zacht en uit losse platen bestaan, deze kunnen tijdens de bevalling over elkaar schuiven zodat de baby het geboortekanaal gemakkelijker kan passeren. Vanaf nu is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt bewegen, anders kan het een teken zijn dat er misschien iets niet goed is. De baby is nu gemiddeld 38,6 centimeter en weegt gemiddeld 1153 gram.

 

Deze week was helaas een baalweek! Ik heb in totaal maar liefst vier keer op het ziekenhuis gezeten. In het begin van de week heb ik namelijk een glucose tolerantietest gedaan, hierbij wordt gekeken of je last hebt van zwangerschapsdiabetes. In eerste instantie wordt je bloed nuchter geprikt, als dat gebeurd is krijg je een fles drank waarin 75 gram glucose verwerkt zit. Deze moet je binnen vijf minuten helemaal opdrinken, nu moet ik zeggen dat het niet mijn favoriete drankje ooit is, maar ik heb mijn blik op oneindig gezet en binnen een halve minuut had ik het binnen. Hierna moet je 2 uur stil zitten en krijg je één klein glaasje water om de ergste dorst te kunnen lessen. Daarna wordt er opnieuw bloed afgenomen om te kijken of je de suiker snel genoeg afbreekt. En zoals je misschien al wel aan voelt komen was de uitslag dus niet goed. Mijn nuchtere waarde was keurig 4,9 maar de waarde na de 2 uur was te hoog. Kon ik eerst op woensdagmiddag op stel en sprong een verwijzing ophalen voor de internist, bleek dat ik ’s middags terug moest om mijn glucosemeter (zie foto) op te halen bij de diabetesverpleegkundige. Nu mag ik zeven keer per dag mijn glucosewaarde prikken… jeej! Op vrijdag heb ik nog een heel gezellig gesprek bij de internist gehad… nu weet ik weer waarom ik een grondige hekel aan artsen heb! :) Maar als de waardes die ik prik rond de gewenste waardes zijn dan zie ik haar pas na mijn zwangerschap weer terug, Yes! Deze week gelukkig ook wel leuk nieuws, we hebben weer een beetje aan het kamertje geknutseld en wat wordt het mooi! We zijn bijna klaar, nog een paar puntjes op de i’s. Ook de box staat al in de kamer, misschien een beetje vroeg maar dan kunnen we er alvast aan wennen :).


Week 30

Als het goed is nog maar 10 weken te gaan, het aftellen kan gaan beginnen! Doordat de baby tegen deze tijd een goede vetlaag heeft opgebouwd, beginnen de donshaartjes langzamerhand uit te vallen. Deze uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater en dus ook in de darmen van de baby terecht, hierdoor worden de darmen getraind om later goed hun werk te kunnen doen. De hersenen hebben deze week een groeispurt, er wordt namelijk een grote hoeveelheid hersenweefsel aangemaakt. De baby is gemiddeld 39,9 centimeter lang en weegt gemiddeld 1319 gram.

 

Ook deze week bestaan mijn dagen voornamelijk uit opletten op mijn eten en suikerwaardes prikken. Gelukkig zijn de waardes nog steeds goed en mag ik van zeven keer prikken per dag naar vier keer prikken gaan. Ik merk dat ik een aantal dagen echt obsessief bezig ben geweest en bijna panisch werd als mijn waarde aan de hoge kant was, maar gelukkig wordt ik hier steeds realistischer in en het lijkt wel of mijn waardes nog beter worden nu de stress minder wordt. Deze week is de kraamzorgconsulente van Lunavi langs geweest om het één en ander door te spreken. In mijn beleving zou ze ook langs komen om het één en ander te inspecteren, dus we hadden het kamertje helemaal netjes in orde gemaakt, bleek dit helemaal nog niet nodig te zijn. Er werd alleen gevraagd naar zaken omtrent de ARBO wetgeving zoals dat er een rookvrije werkplek nodig is en het bed op de juiste werkhoogte moet staan. En als afsluiter nog een leuk nieuwtje over de kleine, vanaf deze week voel ik hem of haar echt goed bewegen. Het is niet meer schoppen maar echt de ledematen die ik tegen mijn buikwand voel schuiven. Soms is het zelfs zo dat er een bobbel op mijn buik te zien is waar dan een been zit… heel grappig om dat te zien. Vanaf deze week begint het bewegen van de kleine af en toe een beetje gevoelig te worden, maar ik kan er nog steeds mee lachen, onze kleine kickboxer :).


Week 31

Wat doet de baby zoal de hele dag in de buik? Hij of zij is zijn of haar gezichtspieren aan het trainen door gezichten te trekken ook slikt, “ademt” en hikt de baby. Daarnaast beweegt hij of zij ook flink met de benen en armen, zuigt het op zijn of haar vingers en draait het hoofd. Deze bewegingen gaan dag en nacht door om dat de baby nog niet echt een dag/nachtritme heeft. Doordat de baby nog steeds een vetlaagje aan het opbouwen is en de longen nog steeds door ontwikkelen, groeit met elke week de kans dat de baby buiten de baarmoeder overleeft. Wordt de baby voor de 37e zwangerschapsweek geboren dan wordt het nog wel prematuur genoemd. De baby is gemiddeld 41,1 centimeter lang en weegt gemiddeld 1502 gram.

 

Deze week hebben we een groeiecho gehad, zoals altijd kijk ik hier weer enorm naar uit om de kleine weer even te mogen bespieden. Maar deze week was het wel een beetje spannend want door deze echo konden we ook zien of de kleine last had van mijn zwangerschapsdiabetes. Baby’s van vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn namelijk vaak wat flinker, wat complicaties tijdens de bevalling kan veroorzaken of het kan er ook op wijzen dat de kleine na de geboorte wat hulp nodig heeft. Gelukkig blijkt het dat de omtrek van het buikje iets onder het gemiddelde voor mijn zwangerschapsduur ligt en ook het bovenbeentje is iets onder gemiddeld. Het hoofdje lag trouwens wel mooi op de curve, dus dat was allemaal een hele grote opluchting! Bij het gesprek wat ik na de echo had met de gynaecoloog werd nog maar eens benadrukt dat ik me echt geen zorgen hoefde te maken wat betreft de zwangerschapsdiabetes en dat het goed gaat met de kleine. Omdat het allemaal zo goed gaat heb ik gevraagd of ik de glucose tolerantietest mocht herhalen, helaas is daar weer uitgekomen dat het toch echt wel zwangerschapsdiabetes is. Maar zoals gezegd met de waardes die ik nu prik is er helemaal niets aan de hand en dat is wel een hele grote geruststelling! 



Week 32

Doordat de baby lekker door blijft groeien wordt de ruimte in de baarmoeder steeds kleiner. Er is in principe nog genoeg ruimte om te draaien, maar de baby zal er steeds meer voor kiezen om met het hoofd naar beneden te gaan liggen. De baby zal tot de geboorte nog ongeveer twee keer zo zwaar worden als het nu is, de gewichtstoename komt vooral doordat er steeds meer onderhuids vetweefsel bij komt. Een bijverschijnsel hiervan is dat de eerst doorzichtige huid van de baby nu ondoorzichtig is geworden. De baby is gemiddeld 42,4 centimeter lang en weegt gemiddeld 1702 gram.

 

Vanaf deze week is er helaas weer een zwangerschapskwaal opgedoken, maar ja wat wil je?! Ik ben ook al 32 weken zwanger… dan mag het onderhand wel :). Mijn bekken begint weer op te spelen en het voelt net of ik een flinke trap tussen mijn benen heb gehad, met andere woorden het voelt allemaal lekker beurs. Mijn glucosewaardes zijn overdag, op één of twee uitschietertjes per week na, keurig binnen de streefwaardes. Mijn nuchtere waarde ’s morgens wil maar niet richting de streefwaarde zakken, maar zolang deze niet gaat stijgen is het allemaal onder controle. Deze week heb ik nog een hele leuke verrassing gehad, ik had namelijk al een hele tijd geleden voor deze week een high-tea gepland met vier vriendinnen. Eenmaal in de stad aangekomen bleek het dat ze een babyshower voor me hadden georganiseerd, we hebben met z’n achten een hele leuke knutselmiddag gehad bij Snoetjes met sproetjes in Waalwijk. 


Week 33

Elke week lijken de schopjes van de baby harder aan te komen, dit is niet alleen omdat de baby groter en sterker wordt maar ook omdat de hoeveelheid vruchtwater vanaf deze week af begint te nemen. De zintuigen van de baby blijven zich ontwikkelen en gaan steeds beter werken. Doordat de baarmoederwand en huid steeds dunner worden kan er licht binnendringen, de baby is dan in staat om onderscheid te maken tussen licht en donker. Het immuunsysteem van de baby is in staat om de baby tegen een aantal infecties te beschermen. De baby is gemiddeld 43,7 centimeter lang en weegt gemiddeld 1918 gram.

 

Het is me al vaker opgevallen maar vanaf deze week merk ik echt dat ik een beetje in een bubbeltje ga leven. Wat mensen tegen me vertellen dringt niet altijd even goed tot me door en sommige zaken moet ik wel twee of drie keer vragen voor het blijft hangen. Ach ja, dat schijnt er allemaal bij te horen. Vanaf deze week heb ik voortaan om de twee weken controle in het ziekenhuis, deze keer was het bij de kliniek arts. Binnen vijf minuten stonden we al weer buiten, alles was in orde en ook de vliegensvlugge echo zag er goed uit volgens de arts. Over twee weken hebben we weer een groeiecho dus dan kunnen we de kleine weer wat langer bewonderen. Deze week ben ik ook als een malle aan het wassen geslagen… nou ja de wasmachine dan :). De dekens voor de wieg en het ledikant zijn al gedaan en ook bijna alle hydrofiel luiers zijn gewassen en gestreken. Zo heb ik in de zeven jaar dat ik op mezelf woon sporadisch gestreken en nu al twee keer in één week, waar een baby op komst al niet goed voor is.  Deze week gaat het trouwens ook heel erg goed met mijn glucosewaardes! Het is zelfs zo goed onder controle dat ik van elke dag vier keer prikken naar de ene dag alleen 's morgens prikken en de andere dag vier keer prikken mag gaan. 


Week 34

Na 37 weken wordt de zwangerschap als voldragen beschouwd, maar wordt de baby na 34 weken geboren dan is de overlevingskans al heel groot. Het kan zijn dat de baby op korte termijn wat gezondheidsproblemen kan hebben maar op de lange termijn zijn ze meestal net zo gezond als een voldragen baby. Het kan wel zo zijn dat een baby die rond de 34 weken geboren wordt, nog wel in een couveuse moet verblijven. Een leuk feitje over de baby, rond deze week groeien de nagels tot de vingertoppen. De baby is gemiddeld 45 centimeter lang en weegt gemiddeld 2146 gram.

 

Zoals ook de afgelopen weken het geval was voelt het deze week “lekker” beurs rond mijn bekkengebied. Helaas maakt het niet uit of ik in beweging ben of rust, de pijn en het ongemak blijft. Ik heb me erop ingesteld dat dit tot de bevalling zal zo blijven en ik heb me voorgenomen dat ik er het beste van ga maken. Ergens vind ik ook dat ik helemaal niet mag zeuren. Ik heb een aantal zwangeren in mijn omgeving die veel en veel erger meemaken tijdens de zwangerschap, zowel met (zwangerschaps)kwalen als dingen die ze in het dagelijks leven meemaken. Ik weet het… ieder beleeft de zwangerschap op haar eigen manier… maar als ik zie hoe gemakkelijk ik er tot nu toe vanaf kom… petje af voor die dames! Ook deze week houd ik me bezig met het wassen en strijken van allerlei babyspulletjes en ook heb ik het geboorteplan helemaal uitgewerkt (dit gaan we als het goed is rond week 36 bespreken). En aan het einde van deze week is mijn zwangerschapsverlof ingegaan!!!


Week 35

Na 35 weken zwangerschap zou je bijna kunnen zeggen dat de baby ‘af’ is. De nieren zijn nu volledig ontwikkeld en de lever is in staat om afvalstoffen te verwerken. Ook zijn de donshaartjes die de baby bedekte nu zo goed als verdwenen. De hersenen en het vetlaagje wat de baby warm houd ontwikkelen zich nog wel steeds door. De baby is nu gemiddeld 46,2 centimeter lang en weegt gemiddeld 2383 gram.

 

Deze week hebben we voorlopig de laatste groeiecho gehad. De kleine lag al mooi met het hoofdje naar beneden en was zelfs al een klein beetje ingedaald. De echografiste zei op een gegeven moment dat er ook al wat hoofdhaar op de echo te zien was, dus ik ben benieuwd met wat voor bos haar de kleine geboren gaat worden. Naast het hoofdje is ook deze keer weer gekeken naar de omvang en de inhoud van het buikje en de lengte van het bovenbeentje is weer opgemeten. De volgende dag mochten we voor de uitslag bij de kliniek arts en alles bleek weer tip top in orde te zijn. De kleine ligt nu qua groei op 40%, dit wil zeggen dat het iets onder gemiddeld zit qua groei, maar dit is eigenlijk alleen maar goed omdat het wil zeggen dat de kleine nog steeds geen last heeft van mijn zwangerschapsdiabetes. Over dat laatste gesproken, zoals het er nu naar uit ziet wordt mijn lichaam weer gevoeliger voor de insuline. Dit is heel goed terug te zien aan mijn suikerwaardes, ik prik namelijk gedurende de gehele dag bijna nuchtere waardes wat dus uitstekend is! Ik hoef in principe nog maar twee keer per week een dagcurve te prikken en daar ben ik heel blij mee. Gelukkig gaat het ook een heel stuk beter met de pijn aan mijn bekken en het beurse gevoel, het is nog niet helemaal over maar het is al een héél stuk minder, wat een verademing! Wel merk ik sinds deze week dat ik vocht vast begin te houden, mijn trouwring heb ik al een paar dagen afgedaan en mijn tenen lijken net knakworstjes. Maar goed… ik ga nog steeds niet klagen :).   



Week 36

Na 36 weken zwangerschap begint de baarmoeder krap te worden, de kans dat de baby nu nog zelfstandig draait is erg klein. Mocht de baby in stuitligging liggen, dan kan een ervaren verloskundige proberen om van buitenaf de baby te draaien. Veel baby’s liggen in de achterhoofdsligging en zijn nu ingedaald of beginnen met indalen. Daardoor zakt de baarmoeder wat naar beneden en krijgen de longen van de moeder weer wat meer ruimte waardoor ademen weer wat gemakkelijker moet worden. De baby is nu gemiddeld 47,4 centimeter lang en weegt gemiddeld 2622 gram.

 

Deze week hebben we heel veel taken gedaan die we graag af wilde hebben voordat de kleine er zou zijn. Zo is het me eindelijk gelukt om ook de laatste was te wassen, strijken en in de kast te hangen… jeetje wat heeft die kleine al veel spullen! Ook lagen er veel troepjes op de commode waar eigenlijk het aankleedkussen moest liggen, dus dat is deze week ook eindelijk geregeld. En toen ik eenmaal aan de commode begonnen was heb ik deze ook gelijk maar wat anders ingedeeld, de tijd zal het leren of deze indeling inderdaad handiger is. Een hoek in de gang is uitgeruimd zodat we straks een plekje hebben voor het onderstel van de kinderwagen en we deze dus niet in de huiskamer hoeven te parkeren. Ook hebben we een begin gemaakt aan de vluchtkoffer, deze moet toch over een weekje al klaar staan, maar we hadden eind deze week een begrafenis die best ver van huis was. Dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen en de vluchtkoffer en maxi cosi maar meegenomen… gelukkig hebben we ze niet nodig gehad. Nog even iets over de zwangerschapskwaaltjes, de pijn aan mijn bekken is helemaal over, wat een verademing! Het vocht in mijn vingers en voeten zit er nog steeds, gelukkig heb ik alleen van mijn vingers ’s nachts wat last maar overdag gaat het goed! Aan het einde van deze week begin ik wel af en toe wat (menstruatie)kramp te krijgen… zou het een voorteken zijn?!


Week 37

Na 37 weken is de baby voldragen, dit betekend dat de baby nu al klaar is om geboren te worden. Maar het kan ook zo maar zijn dat de baby blijft zitten tot week 42. Ondanks dat de baby in principe “af” is groeit deze nog met een paar honderd gram per week. Ook is de baby druk bezig met zich voor te bereiden op het leven in de buitenwereld. Zo ademt de baby vruchtwater in en uit om de ademhaling te trainen en ook zuigt de baby op zijn of haar duim, dit helpt bij het verkrijgen van zijn of haar eerste maaltijd. De baby is gemiddeld 48,6 centimeter lang en

weegt gemiddeld 2859 gram.

 

Deze week gaat het hardstikke goed! De bekkenklachten en het beurse gevoel zijn helemaal verdwenen, hiervoor is wel in de plaats gekomen dat de kleine al een beetje ingedaald ligt en van mijn blaas een kussentje heeft gemaakt maar daar heb ik gelukkig alleen af en toe last van. Ook zit er nog steeds overtollig vocht in mijn handen en voeten, alleen ’s nachts heb ik vaker dat mijn vingers beginnen te tintelen maar een keer gaan verliggen verhelpt dat ook weer. De vluchtkoffer is ingepakt en het geboorteplan is besproken met de kliniek arts in het ziekenhuis, wat geeft me dat een rust! Nu kan het grote wachten beginnen, ik merk wel dat ik bij elke kramp zoiets heb van: “is het begonnen… is dat een wee… en nu en nu” en dan drie krampen later is het over. Het hoort er allemaal bij en ik merk dat ik er nu steeds gemakkelijker over denk… als het zo is dat het begonnen is dan merk ik dat echt wel :). 


Week 38

Totdat de baby geboren wordt, wordt er gewerkt aan de laatste details. De overgebleven donshaartjes, ook wel lanugo genoemd, worden afgeschud en het extra onderhuids vet wat ook deze week aangemaakt wordt draagt bij aan de schattige baby-look. De hersenen en het zenuwstelsel worden nog verder op elkaar afgestemd zodat de baby na de geboorte alle nieuwe indrukken kan registreren. Daarnaast produceert de baby een stof die ervoor zorgt dat de luchtzakken in de longen niet aan elkaar verkleven als de baby na de geboorte begint met ademhalen. De baby is nu gemiddeld 49,8 centimeter lang en weegt gemiddeld 3083 gram.

 

Ook deze week gaat het heel erg goed! De grootste zwangerschapsklachten zijn allemaal verdwenen en het enige waar ik “last” van heb is dat alles wat zwaarder wordt, zoals (trap)lopen, klusjes, omdraaien etc. Ik merk wel dat ik de eerste paar dagen van deze week heel erg bezig was met het feit dat ik nu mag bevallen dus ook NU wil bevallen… maar zo werkt het natuurlijk niet :). We zijn bezig met de laatste puntjes op de i te zetten en het lijstje wat we nog moeten doen begint gelukkig heel kort te worden. Aan het einde van deze week zijn we weer op controle geweest in het ziekenhuis, dit keer bij de gynaecoloog. Mijn bloeddruk en gewicht waren weer keurig en ook de kleine is na de echo weer helemaal goedgekeurd. Deze keer heb ik wel aangegeven dat ik me in het begin van de week een beetje druk heb gemaakt omdat ik de kleine een paar dagen niet gevoeld heb, gelukkig heeft de gynaecoloog een uitgebreidere echo gedaan dan dat ik normaal krijg en heeft ze me weer helemaal gerustgesteld. Op naar de laatste loodjes! 


Week 39

Na 39 weken zwangerschap wordt de huid van de baby steeds witter, dit komt door de dikkere laag onderhuids vetweefsel en omdat de baby nog geen pigment heeft. De groeispurt van de baby is achter de rug en de groei gaat nu steeds iets minder snel. De hersenen blijven zich nog wel op rap tempo door ontwikkelen, ook na de geboorte zal dit het geval zijn. De baby is gemiddeld 50,7 centimeter lang en weegt gemiddeld 3288 gram.

 

Deze week heb ik een aantal keer “vals alarm” gehad, het is namelijk een aantal maal voorgekomen dat ik in meer of mindere mate buikpijn of “menstruatiekramp” heb gehad. Helaas waren het alleen oefeningen en nog niet het echte werk. Voor de rest merk ik eigenlijk helemaal niks meer van mijn zwangerschapskwaaltjes, de kleine dingetjes zijn nog steeds aanwezig maar het is nog maar zo kort dat ik het er gewoon nog maar even mee doe :). Wel heb ik me deze week weer een beetje zorgen heb gemaakt om de kleine, net als vorige week heb ik het idee dat ik minder bewegingen voel dan anders. Daarnaast ben ik gaan twijfelen over kwaaltjes die de kliniek arts en mijn eigen gynaecoloog af doen als “dat hoort erbij”. Gelukkig heb ik deze week een andere gynaecoloog waar ik mijn zorgen heb geuit, zij vond dat voor de geruststelling het een goed idee was om toch het eiwit in mijn urine te testen en een hartfilmpje van de kleine te maken. De klachten die ik namelijk de afgelopen weken heb gekregen kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Na mijn afspraak bij de gynaecoloog kon ik meteen door naar de verloskamers waar de eiwittest en het hartfilmpje meteen zijn afgenomen en het was gelukkig allemaal in orde! 



Week 40

Aan het einde van deze week is daar de uitrekende datum! Maar dat betekend niet dat de baby dan ook 100% zeker geboren gaat worden. De baby zal deze week niet al teveel meer groeien of ontwikkelen (op de hersenen na) maar er is nog wel iets anders te vertellen. De schedel van de baby bestaat nog uit losse platen, deze schuiven over elkaar heen als de baby het geboortekanaal passeert. Vlak na de geboorte kan de baby nog niet heel goed zien, maar de stemmen van moeder en vader zal de baby vrijwel meteen herkennen. Als de baby geboren is zal hij of zij nog wel even in de foetushouding blijven liggen, dit voelt vertrouwd en het duurt even voor de baby door heeft dat hij of zij meer ruimte heeft. De baby is gemiddeld 51,2 centimeter lang en weegt gemiddeld 3462 gram.

 

Deze week probeer ik echt nog te genieten van de laatste loodjes en rustig aan te doen. Nu begint het echt te dagen dat er volgende week misschien wel een hummeltje is en dat we nog weinig vrije tijd zullen hebben. Op dinsdag zijn we langs geweest bij de kliniek arts en is er een datum afgesproken dat ik ingeleid ga worden, dit vanwege mijn zwangerschapsdiabetes. We hebben gekozen voor 28/12/16, deze datum ligt niet te dicht bij de kerst en ook niet te dicht bij oud en nieuw en een hele leuke bijkomstigheid is dat 12 en 16 samen 28 is. In deze zwangerschapsweek vielen ook de kerstdagen, wat een apart idee dat dit de laatste kerst zonder de kleine is. We hebben kerstavond en eerste kerstdag bij familie doorgespeeld, het was erg gezellig maar helemaal op mijn gemak heb ik niet gezeten.


Week 41

Er zijn maar weinig vrouwen die op de uitgerekende datum bevallen, om precies te zijn minder dan 5%. Ongeveer de helft van alle vrouwen bevalt na de uitgerekende datum (en ik hoor daar dus ook bij :)). Ook deze week zijn er nog maar weinig ontwikkelingen omtrent de baby te melden. De baby is gemiddeld 51,5 centimeter lang en weegt gemiddeld 3597 gram.

 

Zoals je misschien bij week 40 al hebt gelezen is dit de laatste week van mijn zwangerschap. Deze week heb ik dus voor de laatste keer zonder de kleine de normale boodschappenronde gedaan, dit is op dinsdag altijd vaste prik. Eerst naar de Albert Heijn, dan naar de action, door naar huis om de boodschappen af te zetten en de middag breng ik bij mijn ouders door. Ik ben heel benieuwd hoe dat straks zal gaan als de kleine erbij is. Ondanks dat ik maar tot woensdag hoefde te wachten om naar het ziekenhuis te gaan, leek het wel een eeuwigheid te duren. Maar uiteindelijk brak de dag toch aan en hoe de bevalling verliep kun je lezen bij mijn bevallingsverhaal.