Difrax S-fles

Al ver voor de geboorte van onze kleine meid hebben mijn man en ik het erover gehad welke flessen we aan wilden gaan schaffen. Heel veel merken hebben de revue gepasseerd maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de Difrax flessen. In deze review kun je lezen wat we van de flessen vinden.

Difrax flessen zijn op heel veel plekken te verkrijgen, zowel in de winkel als online. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen, maten, kleuren, met brede of met smalle hals en in verschillende verpakkingsvormen (per stuk, per twee,  een geschenkverpakking of starterset). Toen de starterset bij de Kruidvat in de aanbieding was voor €19,99 heb ik deze aangeschaft. In deze starterset zitten twee witte s-babyflessen natural van 170 milliliter, twee witte s-babyflessen natural van 250 milliliter, één witte fopspeen natural 0-6 maanden en één fopspeen dental 0-6 maanden. 


We hebben gekozen voor de Difrax s-flessen omdat het ontwerp ons erg aansprak. Door de kromme vorm ziet de fles er aantrekkelijk uit. Het is niet alleen een grappige en unieke vorm maar lijkt ook erg gemakkelijk in de hand te houden waardoor je je pols niet in rare bochten hoeft te wringen bij het voeden. Daarnaast hebben de Difrax flessen een ventiel in de bodem wat volgens de verpakking vermenging van lucht met de melk verminderd, ervoor zorgt dat de fles niet vacuüm zuigt en het verminderd de kans op darmkrampjes, spugen en boeren.


Zoals je op de linkerfoto kunt zien bestaat een s-fles uit de volgende onderdelen:

  • Ring om de fles aan de onderkant dicht te draaien
  • Het ventiel wat lucht doorlaat en de vloeistof in de fles houdt
  • De fles zelf met daarop de maatverdeling
  • De ring waarin de speen geplaatst word
  • De speen (standaard word maat S bijgeleverd)
  • De dop van de fles dient tevens als maatdopje voor kleine hoeveelheden (zie rechterfoto)

Voor het eerste gebruik wordt aangeraden om alle onderdelen gedurende vijf minuten in kokend water te leggen.

Daarnaast raad Difrax onder andere het volgende aan:

  • Fles klaarmaken: zorg dat de speen, de ring en het schroefdraad voor gebruik goed droog zijn. Controleer of het luchtgaatje in het midden van het bodemventiel open is door er enige malen in te knijpen zodat de fles nooit vacuüm zuigt. Draai alle onderdelen op de fles en vul de fles vervolgens met voeding. Flesvoeding kun je in de fles opwarmen met een flessenwarmer, au-bain Marie of in de magnetron.
  • Reinigen: voor elk gebruik schoonmaken. Gebruik nooit agressieve of antibacteriële schoonmaakmiddelen, deze kunnen het product beschadigen. Na reinigen met een sopje wordt aanbevolen de fles in de vaatwassen te reinigen. Plaats de fles onderdelen altijd in het bovenrek van de vaatwasmachine met een maximale temperatuur van 55 graden. Daarna kan de fles eventueel nog gesteriliseerd worden door de onderdelen in kokend water te leggen gedurende 3 minuten of in de magnetron te steriliseren door middel van een magnetronsterilisator.
  • Flessenspenen: controleer voor elk gebruik de speen door in alle richtingen te trekken. Weggooien bij de eerste tekenen van beschadiging of verslapping. Laat een flessenspeen niet in direct zonlicht, warmte of langer dan aanbevolen in een desinfectie middel liggen omdat de speen hierdoor kan verzwakken. 

We zijn de flessen gaan gebruiken toen onze kleine meid 4 dagen oud was. Omdat de kleine in het begin nog erg kleine hoeveelheden dronk (lees 30 milliliter) was het handig om de dop te gebruiken om de hoeveelheid water af te meten, aangezien de maatverdeling op de fles pas bij 50 milliliter begint. Vanaf het begin kon ze erg gemakkelijk drinken uit de bijgeleverde speen, ze houd hem goed in haar mond en ze lijkt de vorm en stevigheid ook fijn te vinden. We merkte wel dat ze de fles erg snel leeg dronk, daarom is ons op een gegeven moment onder andere geadviseerd om een kleine hoeveelheid johannesbroodpitmeel aan de fles toe te voegen en dat hielp erg goed. In verband met haar verborgen reflux dikken we haar voeding nog wat meer in. We gebruiken daarom nu een maat M speen en die bevalt haar nog net zo goed als de maat S, helaas is het probleem wel weer terug dat ze de fles wat sneller leeg heeft maar daar hebben we zo onze trucjes voor.

 

Tijdens het gebruik van de flessen hebben we helaas vaakmeegemaakt dat de fles erg begon te lekken. De lekkage gebeurde altijd bij de onderste ring waar het ventiel in zit en alle flessen die we hadden bleken hetzelfde euvel te hebben. Nadat we een aantal dingen geprobeerd hadden om het probleem op te lossen, bijvoorbeeld extra goed zorgen dat de ventiel goed in de ring zat, het ventieltje een aantal maal induwen zodat het zeker niet open stond, de ring extra vast draaien maar niets leek te werken. Omdat we het op een gegeven moment beu waren dat de voeding elke keer over onze handen liep en de kleding van onze dochter helemaal vol zat zijn we tijdelijk overgestapt op de Dr. Brown flessen (hier volgt ook nog een review over).

 

Ik ben op internet gaan zoeken of er meer ouders waren met dezelfde problemen… en wat bleek… dit schijnt regelmatig voor te komen. Op verschillende fora las ik dat ouders een klachtenformulier bij Difrax ingevuld hadden en nieuwe flessen kregen. Ook ik heb het klachtenformulier ingevuld, dit was erg overzichtelijk en op zich zo gebeurd. Even kort de klacht invullen, een foto van de betreffende fles maken met een briefje met de datum erbij en het batchnummer doorgeven. Helaas is het wel zo dat je per fles een apart klachtenformulier in moet vullen. Maar eerlijk gezegd vond ik dit een hele kleine moeite, zeker gezien het feit dat ik twee dagen later een reactie terug had en aan het einde van de week vier nieuwe flessen heb mogen ontvangen. Ook deze flessen hadden in eerste instantie hetzelfde probleem, maar nu we alle flessen wat vaker hebben gebruikt lijkt het probleem zichzelf op te lossen. We hebben nog maar sporadisch dat de flessen lekken. Dus ik denk dat het in ons geval erop lijkt dat het rubber van het ventiel iets soepeler moest worden. 

 

De fabrikant van de Difrax flessen geeft aan dat de S-fles minder kans op boertjes en spugen geeft en ook minder kans op darmkrampjes. Nu moet ik zeggen dat onze kleine meid inderdaad (nog) geen darmkrampjes heeft gehad, maar ze laat wel windjes bij het leven. Ook spuugt ze inderdaad haar voeding niet uit, maar ze heeft wel last van verborgen reflux, hierbij geeft een baby de voeding op maar slikt deze ook weer door. In mijn ogen is dit een teken dat ze wel lucht binnenkrijgt, ik laat even in het midden of dat door de fles komt of daar een andere reden voor is. Maar zoals de fabrikant omschrijft is er MINDER kans op… dus in die zin is er geen woord aan gelogen.

 

Verder vind ik de flessen inderdaad erg fijn in de hand liggen, maar om nu te zeggen dat ik heel veel verschil merk met bijvoorbeeld het vasthouden van een Dr. Brown fles kan ik niet zeggen. Wel blijft het zo dat ik het nog steeds een hele leuke fles vind om naar te kijken, zeker de gekleurde flessen die we hebben mogen ontvangen. Één nadeel vinden wij wel aan de gekleurde flessen zitten en dat is dat hoe donkerder de kleur van de fles is, hoe lastiger de maatverdeling af te lezen is. Gelukkig hebben we zowel donkere als licht gekleurde flessen, de gekleurde flessen gebruiken we dus overdag en ’s nachts gebruiken we de doorzichtige flessen zodat we de maatverdeling met onze slaapogen gemakkelijk af kunnen lezen.

 

Mijn eindconclusie:

Voordelen:  

  • Redelijk geprijsde flessen (let op aanbiedingen)
  • Fijne vorm om fles vast te houden en ziet er leuk uit
  • Verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren
  • Dop is tegelijkertijd maatdopje
  • Erg gemakkelijk schoon te maken
  • Stevige speen

Nadelen: 

  • Gevoelig voor lekkage
  • In elkaar zetten is even een klusje
  • Donker gekleurde flessen zijn lastiger af te lezen
  • Ventiel lijkt redelijk goed te werken ivm extra lucht inslikken maar ik had hier meer van verwacht
  • Met de kleine flessen kun je niet zo heel lang doen (tot ongeveer 165 milliliter past erin), wij hebben ze gebruikt tot Noor 9 weken oud was

Al met al zijn we heel erg tevreden over onze Difrax flessen. Prijs technisch gezien vind ik ze een beetje aan de dure kant zeker als je er de volle prijs voor moet betalen, gezien de kwaliteit die we in eerste instantie van de flessen hadden (lekkage). Daarbij moet ik wel opmerken dat ik de klachtafhandeling van Difrax echt super vind! In dit geval is het wel, je betaald iets meer dan voor sommige andere merken maar je krijgt ook wel goede service voor terug. Mijn tip zou zijn om de aanbiedingen in de gaten te houden, mij is opgevallen dat ze om de paar maanden wel ergens in de aanbieding zijn (bijvoorbeeld bij de Kruidvat, Prenatal of Baby-Dump).

 

En dan eigenlijk de allerbelangrijkste mening van allemaal, onze kleine meid vind deze flessen heel erg fijn drinken. Zoals gezegd hebben we ook andere flessen geprobeerd maar zijn toch weer op de Difrax flessen teruggevallen. Ik kan ze aan iedereen aanraden!